Badrumsrenovering

Jordfelsbrytare - Vad är det för något?

Jordfelsbrytare - Vad är det för något?

Har du en jordfelsbrytare i ditt hem? Många har bara en vag uppfattning om vad denna viktiga komponent faktiskt gör. Jordfelsbrytaren brukar kallas för "den bästa och billigaste livförsäkringen du kan ha", vilket ofta får folk att haja till. Här svarar vi på de frågor du borde ställa om denna livsviktiga del av din elinstallation – frågor du förmodligen aldrig har ställt.

Varför är en jordfelsbrytare viktig?

Jordfelsbrytaren är en grundläggande del av elsäkerheten i ditt hem. Det handlar inte bara om att uppfylla lagkrav, utan om att skydda liv och egendom. En jordfelsbrytare bryter snabbt strömmen vid jordfel, vilket minimerar risken för elstötar och elbränder. Det är verkligen en billig livförsäkring som kan rädda liv.

Vad är en jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare är en säkerhetsanordning som bryter strömmen snabbt om det uppstår ett jordfel i elanläggningen eller i anslutna produkter. Detta skyddar mot farliga elektriska stötar och minskar risken för elbränder.

Fungerar jordfelsbrytaren även med ojordade uttag?

Ja, jordfelsbrytaren fungerar både i jordade och ojordade anläggningar. Jordade uttag, som är vanliga i kök, badrum och andra fuktiga miljöer, är säkrare än ojordade uttag. Om du bor i ett nyare hus, kan du nästan vara säker på att alla dina uttag är jordade, i linje med den lag som trädde i kraft 1994.

Var finns jordfelsbrytaren i bostaden?

I många moderna bostäder finns en fast installerad jordfelsbrytare vid elcentralen. Detta är ett krav för alla nyproducerade bostäder. Har du kollat var din jordfelsbrytare finns? Den kan se lite olika ut, men oftast har den en blå testknapp.

Hur fungerar en jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare jämför hur mycket ström som går till dina lampor, apparater och andra enheter med hur mycket som kommer tillbaka. Om det försvinner ström någonstans, till exempel genom en person som kommit åt en strömförande del, bryter jordfelsbrytaren snabbt strömmen.

Måste jag ha en jordfelsbrytare?

Ja, det är ett lagkrav att ha jordfelsbrytare för vissa uttag i bostäder samt vid mer omfattande renoveringar. Har du inte redan en jordfelsbrytare, bör du låta ett elinstallationsföretag installera en. Speciellt om ditt hem har en äldre elanläggning.

Räcker det inte med säkringar?

Nej, jordfelsbrytare och säkringar kompletterar varandra. Medan säkringar bryter strömmen vid höga belastningar för att förhindra överhettning och eldsvåda, bryter jordfelsbrytaren snabbt strömmen vid svaga strömmar som kan gå genom en människa och vara dödliga.

Behöver jordfelsbrytaren testas?

Ja, minst två gånger om året. Testa din jordfelsbrytare genom att trycka på testknappen. Strömmen i huset ska brytas när du trycker på knappen. Om den inte gör det, bör du omedelbart kontakta ett elinstallationsföretag.

Vad händer om jordfelsbrytaren slår ifrån?

Om jordfelsbrytaren slår ifrån utan att du vet orsaken, kan det bero på en felaktig elprodukt. Koppla ifrån produkten och återställ jordfelsbrytaren. Se till att produkten repareras eller kasseras.

Sammanfattningsvis

Elektricitet kan vara livsfarligt. Det är inte ett område för hemmafixare att experimentera med. Vid minsta misstanke om problem med din jordfelsbrytare, vänd dig alltid till en fackman. En fungerande jordfelsbrytare kan vara skillnaden mellan liv och död – den är verkligen den bästa och billigaste livförsäkringen du kan ha.

Läs nästa

Badrumsskolan - Hur går det till när Studio Badrum river ett badrum?

Liknande artiklar

View all
Jordfelsbrytare - Vad är det för något?

Jordfelsbrytare - Vad är det för något?

Har du en jordfelsbrytare i ditt hem? Många har bara en vag uppfattning om vad denna viktiga komponent faktiskt gör. Jordfelsbrytaren brukar kallas för "den bästa och billigaste livförsäkringen du ...

Badrumsskolan - Hur går det till när Studio Badrum river ett badrum?

Badrumsskolan - Hur går det till när Studio Badrum river ett badrum?

Så här går det till i samband med rivning av ert befintliga badrum. Studio Badrum beskriver hur en rivning av badrum går till när vi genomför ett projekt hos våra kunder.

Fråga rätt frågor inför renovering

Fråga rätt frågor inför renovering

Att renovera badrummet är inte bara ett stort steg för ditt hem, det är också en investering. Men innan hammaren slår för första gången och plattsättningen påbörjas, finns det några viktiga frågor ...

Hur städar man sitt badrum?

Hur städar man sitt badrum?

Hur städar man sitt badrum på bästa sätt? Här ger vi dig praktiska råd för att effektivt städa ditt badrum. Från att hålla fogarna rena till att bekämpa kalkavlagringar och rengöra duschutrustning ...

Så fungerar ROT-avdraget

Så fungerar ROT-avdraget

ROT-avdraget, eller Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad-avdraget, är en skattereduktion som är tillgänglig för privatpersoner som utför renoverings- eller ombyggnadsarbete i sina bostäder. Det är...

Duschgolv med kakel i beige

Hur mycket kakel & klinker går det åt?

Hur mycket kakel och klinker skall jag köpa? Detta är en vanlig fråga bland våra kunder och det säkraste sättet är att låta oss göra ett kostnadsfritt platsbesök för att mäta upp ert kommande badru...